Du har sikkert hørt om by:Larm, det årlige treffet for musikkbransjen som finner sted i Norge. Dette er en unik festival, der musikkindustriens største menn treffes på private kontorer samtidig som spennende, unge artister fremfører sine beste låter på scenen utenfor. De siste åtte årene har by:Larm funnet sted i Oslo, og hundrevis av artister har vært innom festivalen. Samtidig møtes utallige gribber på kontorene, og det er disse gribbene vi ønsker bort fra industrien. Dette er nemlig mennesker som har ytterst lite med musikk og kunst generelt å gjøre. De ønsker bare å tjene så mye penger som overhodet mulig, og de bryr seg fint lite om verken artistene eller oss som elsker musikk. Derfor er hele konseptet med by:Larm feil, selv om den altruistiske ideen bak festivalen var fin på papiret. Meningen med by:Larm var å bringe sammen unge artister, vise dem frem for omverdenen og gjøre det enklere for dem å få oppmerksomhet. Problemet er dog at musikkbransjen fortsatt styrer deres utvikling. Det er plateselskapene som tar størstedelen av deres inntekter, og dette gjøres nettopp via åndsverkloven. Artistene selger rettighetene til sine egne sanger til disse ufyselige gribbene, og får kun en liten del av fortjenesten fra musikken som plateselskapene selger. Dette er dessuten den eneste grunnen til at de internasjonale musikkselskapene kjemper mot aktivister som oss og mot piratkopiering som helhet – fordi de vil tjene mer på de stakkars artistene enn de allerede gjør. Så hvorfor ikke finne et alternativ til by:Larm?

Festivaler

Festivaler har lenge vært populære i Norge, og utallige mennesker samler seg rundt de forskjellige scenene i landet hvert eneste år. Festivaler finner sted landet rundt, og de fleste av dem handler kun om artistene. Problemet med by:Larm er nettopp musikkbransjen som møtes i hopetall på kontorene i Oslo samtidig som musikerne gjør sitt arbeid utendørs. Hvorfor i all verden skal vi støtte noe slikt? Hvorfor kunne ikke by:Larm organiseres av artistene selv, eller av menneskene som setter opp festivalen? Det er slik alle andre festivaler arrangeres! Vi foreslår at man setter opp en helt ny type festivaler. Kanskje en hel gruppe med festivaler som finner sted landet rundt, der lokale artister kan fremføre sine favorittsanger foran et interessert publikum? En festival der plateselskapene ikke har noen adgang?

En slik festival hadde kunnet oppnå det som by:Larm feilet med. En slik festival kunne gitt artistene oppmerksomheten de trenger for å utvikle seg, for å tjene penger på egenhånd. Vi lever i en høyteknologisk verden, og prosjekter som Spotify har allerede tatt flere viktige steg mot en fornyet musikkindustri. Takket være slik teknologi kan artistene kutte ut det grådige mellomleddet i form av plateselskaper og agenter. De kan nå ut til lytterne direkte, og få en del av omsetningen, slik det gjøres på Spotify. Dessuten har internett gjort det rimelig enkelt å organisere festivaler. Man velger et sted, får grønt lys fra de lokale myndighetene, og inviterer artister. Store artister krever penger for å holde konsert, men unge folk på vei oppover kan gjerne spille gratis hvis de forstår hvilke muligheter som åpner seg for dem.

Hvorfor ikke kalle en slik festival for “Piracy Kills No Music”, og gi ut gratis, kopierte CD-er skapt av artistene som fremfører sine låter på scenen? Slik kan vi vise at musikkindustrien trenger en oppdatering, og at plateselskapene må bort. Problemet her er at musikkbransjen garantert vil prøve å bekjempe en slik festival. De vil prøve seg på alle måter, men vi bor heldigvis i et rimelig fritt land. Med hjelp fra gode advokater og aktivister kan vi begynne å forandre verden, én festival om gangen. La oss finne et alternativ til by:Larm, og sette i gang revolusjonen vi alle har ventet på!