Vi har hørt utallige påstander fra musikkindustrien gjennom årene, samt fra uvitende mennesker som av en eller annen grunn har valgt å støtte dem. Dette er faktisk et mysterium for oss – hvorfor gidder folk å støtte åndsverkloven? Hvorfor gidder enkelte å tilbringe tid på nettet for å spre falske påstander skapt av musikkgribbene? Hvis man ikke blir betalt av plateselskapene, hvilken grunn kan man ha for å beskytte dem? Hver eneste påstand har blitt knust. Helt og holdent knust, ikke bare gjennom logisk tankegang men også takket være intense, dype studier og eksperimenter. La oss her gå igjennom de vanligste påstandene fra musikkindustrien, og knuse dem én gang og for alle;

Piratkopiering er det samme som å stjele”

Nei. Nei, nei og atter nei. Når du stjeler noe, blir det ett produkt mindre å selge. Stjeler du et par jeans fra klesbutikken, vil selskapet miste en liten del av fortjenesten sin siden noen andre kanskje hadde kjøpt det samme paret i stedet. Når du laster ned musikk fra nettet, får du en kopi. En kopi. Altså blir det originale produktet på sin plass, og hvem som helst kan fortsatt kjøpe det. Ser man på det fundamentale i åndsverkloven, vil du straks se hvor latterlig hele konseptet er. Når du kjøper en bok, har du egentlig ikke lov til å låne den bort. Ja, siden den som låner den av deg vil kanskje ikke kjøpe boken på etterhånd. Å huff og gru! Har du hatt venner på besøk, og vist dem en ny film du har kjøpt? Å nei, å nei! Da kjøper de jo kanskje ikke filmen selv! Er dette feil? Skal man ikke kunne dele filmer, bøker og musikkalbum med sine venner? Må alle kjøpe en kopi hver for at man skal kunne diskutere dem? Hele prinsippet er feil!

“Artistene lider av piratkopiering”

Denne påstanden har blitt helt knust gjennom utallige studier. Nei, artistene lider ikke. Først og fremst bør man tenke på selve artistene. Skaper de musikken kun fordi de vil tjene penger? Da er de ikke kunstnere i våre øyne. Kunstnere skaper ting fordi de brenner for det, og mennesker elsker deres produkter nettopp fordi de ser sjelen i det de skaper. Når man gjør ting bare fordi man vil tjene penger, er det ikke kunst. Artister tjener penger på konserter, og det er helt umulig å piratkopiere en konsert. En annen viktig ting er alle mulighetene nedlastbar musikk har gitt ukjente artister. Nå kan de legge ut sine låter helt gratis på nettet, og få oppmerksomheten de fortjener (dersom musikken er god). Slik har utallige artister blitt verdenskjente, og tjent millioner av kroner. Dessverre har man dog bortskjemte divaer, slike som Mariah Carey – hun er multimillionær allerede, hun og hennes familie kommer aldri se tomme bankkontoer, men fortsatt er hun sterkt imot piratkopiering. Dette kalles grådighet, og grådighet har ingenting med kunst å gjøre. Det finnes utallige gode eksempler på artister som har lagt ut sine sanger gratis, for deretter å høste inn gigantiske fortjenester. Når du laster ned et par sanger fra en helt ukjent artist, og ser at musikken er fantastisk, vil du meget sikkert bruke en hundrelapp på deres neste CD. Dette hadde aldri skjedd hvis du fikk betale noen kroner for den ene sangen du ville høre på.

Hele industrien taper penger”

En annen populær påstand som er helt grunnløs. Visste du at Hollywood har knust sine egne salgsrekorder de siste årene? Ja, aldri har filmskaperne fra Hollywood tjent så mye penger som nå. Til tross for at de aller fleste filmer kan lastes ned på noen minutter. Så hvor får man slike påstander fra? Jo, fra medier som er under total kontroll av bransjens grådigste mennesker. Det er ikke nok å tjene milliarder, det er ikke nok å knuse sine egne salgsrekorder. De vil ha mer, og de vil ha det på vår bekostning. Skal man kreve at fattige mennesker fra den tredje verden betaler de få kronene de har bare for å se en film? Skal vi nekte disse menneskene tilgang til moderne underholdning, kun fordi de ikke har råd til å kjøpe filmer og musikk? Industrien klarer seg fint, og pengene ruller inn som på løpebånd. Gode artister, filmskapere og kunstnere vil alltid tjene penger, uansett hvor populært piratkopiering blir.