Er du artist, og ønsker å tjene penger uten hjelp fra plateselskapene? Da er du på rett vei, og vi garanterer at du til slutt vil klare deg bedre enn de stakkarene som skriver under på ekstremt ufordelaktige kontrakter med slike selskap. Uansett hvilken industri man er i, vet man én ting veldig godt – jo flere mellomledd, desto mindre fortjeneste. Det samme gjelder musikkindustrien. Her kommer plateselskapet inn og lover artistene gull og grønne skoger, alt for å få dem til å skrive under på en kontrakt de færreste leser. Som oftest snakker vi om en fordeling av inntektene på 70-30 eller 80-20, der plateselskapet tar den største delen. Dermed ender selve musikerne opp med kun en brøkdel av deres egne fortjeneste, og dette er selvsagt helt ufyselig. Plateselskapene ender opp med å tjene millioner av kroner kun på formidling av musikk. De verken skaper eller fremfører musikken, men tar størstedelen av pengene uansett. Her gir vi deg noen gratis tips om hvordan du kan tjene penger fra musikken din med alternative inntektskilder;

Streaming på nettet

Det finnes en rekke ulike måter å tjene penger på musikken din. Uansett hvilken sjanger du holder deg til, finnes det millioner av mennesker der ute som sikkert vil sette pris på arbeidet ditt. På kunsten du skaper. Musikk er tross alt kunst. Ekte artister skaper kunst fordi de brenner for det, ikke fordi de vil tjene penger på det. Men samtidig er det selvfølgelig viktig å kunne leve av det man gjør. Med en solid inntekt fra musikken sin kan man slutte i heltidsjobben og gjøre det man ønsker hele dagen, uten å slite med utgiftene. Man kan fokusere på kunsten, i stedet for å beholde den som en hobby. Takket være moderne streamingtjenester har musikere fra hele verden fått muligheten til å tjene penger fra komforten av sitt hjem. Man spiller inn sanger og legger dem ut på Spotify, iTunes og lignende – hvis folk liker musikken din, vil de høre på sangene online, og tjenesten vil dele sin fortjeneste med deg.

Tjen penger online

Disse to ovennevnte selskapene er de mest populære der ute blant artistene, men det er viktig å forstå at det nesten er umulig å bli rik med dem. Både Spotify og iTunes gir nemlig en marginal del av sin fortjeneste til selve artistene, og selv med en million avspillinger vil du så vidt få ut en gjennomsnittlig norsk lønn. En person med navnet David McCandless har skapt en fin oversikt med de ulike tjenestene som gir artister lønn for strevet, og Spotify kommer ut på bunnen sammen med YouTube og iTunes. Ser du derimot på tjenester som “TIDAL” og “beats”, vil du få langt mer igjen for musikken du legger ut.

Gjør alt selv

Hvis du vil få hver krone fra musikken din uten å dele med noen andre, kan du utgi CD-plater helt på egen hånd. Det finnes flere tjenester der ute som lar deg bestille opptil flere tusen skiver, og disse kan du senere selge gjennom egne kanaler. Flere artister har tjent gode penger på denne måten.

Hold konserter

Start i det små – oppsøk kafeer og barer, si at du kan spille gratis de første gangene for å se om publikum setter pris på musikken din. Etter hvert vil folk kreve å få se deg igjen, og du kan begynne å ta betalt for hver opptreden. Lykkes du, vil du bli invitert til festivaler og større arrangementer. Ingenting kjennes bedre for en musiker enn å få betalt for live musikk. Live musikk som man kan se og føle – slikt setter både publikum og artistene pris på. Om du virkelig skaper musikk fordi du brenner for den, er dette den beste måten å få deg en inntekt på.